Hormoonfactor leefstijl methode
Doel Hormoonfactor leefstijl: klachten verhelpen of in remissie brengen (Ralph Moorman)
Deze leefstijl brengt het hormoonsysteem terug in evenwicht en heeft meer voordelen dan alleen verbetering in de lichaamssamenstelling. Het draait hierbij om voeding, training en stressbeperking. Door veranderingen aan te brengen op deze drie punten, merk je dat veel voorkomende klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Je leert tijdens de intake en coachconsult alles op het gebied van leefstijl in relatie tot hormonen. Ontdekt tijdens de intake al aanwezige disbalansen, waardoor de huidige klachten zijn ontstaan. Dat is het startpunt voor het hormoonfactor vervolgplan. Het draait hierbij om voeding, training en stressbeperking. Door veranderingen aan te brengen op deze drie punten, merk je dat veel voorkomende klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.
1.Voeding en hormonen
Hoe gezond eet jij? Voorziet jouw huidig voedingspatroon in noodzakelijke hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten? Door voeding sterk te verhitten, mechanisch te bewerken en van allerlei chemische toevoegingen te voorzien, wordt de voeding aangetast. Dit is niet goed voor je hormoonsysteem en kan allerlei symptomen geven, echter ben jij je hiervan misschien nog niet bewust. Verse en onbewerkte natuurproducten genieten de voorkeur binnen de hormoonfactor leefstijl.
2.Sport en hormonen
Lange en zware training is slecht voor je hormonen en je figuur! Training met als doel calorieën verbranden heeft ook geen zin. Waarom eigenlijk niet? Je verbrandt tijdens een lange, zware cardiosessie te weinig om echt af te vallen.Daarnaast verbrand je niet alleen vet, maar ook spieren.Je verstoort de hormonen die jou slank moeten houden. Kort en intensief bewegen is de beste manier om een optimale hormoonbalans te bereiken. Daarom duurt de work-out nooit langer dan 60 minuten. De ideale work-out voor een gemiddeld persoon bestaat uit een combinatie van 40 minuten krachttraining en 20 minuten cardiotraining. Twee tot drie keer per week trainen is meestal voldoende bij de hormoonfactor leefstijl. We bedenken een juiste work-out samenstelling voor hormonale balans.
3.Ontspanning en hormonen
Je denkt wellicht dat je door stress mager wordt, maar dat is lang niet altijd waar (behalve wanneer je geen hap door je keel kunt krijgen). Wie veel stress heeft, maakt veel van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt voor de afbraak van spierweefsel, terwijl spierweefsel juist zo belangrijk is voor het basaalmetabolisme, oftewel de ’24-uursverbranding’. Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel, die vervolgens met een hoge aanmaak van insuline in toom moet worden gehouden. Veel insuline betekent dat je sneller energie als vet opslaat – vooral in de buikstreek – en minder vet verbrandt. Mensen die veel stress hebben zijn daarom geneigd vooral rondom het middel uit te dijen, terwijl hun ledematen door spierverlies dunner worden. Typische stresskippen hebben magere armen, benen en billen, terwijl de buik uitpuilt. Ook bij de hormoonfactor leefstijl geldt: ontspanning
Er zijn klachten die een link kunnen hebben met jouw hormoonsysteem. Enkele voorbeelden van klachten:
Aankomen en afvallen
Acne vulgaris
Allergieën
Burn-out (stress)/ Bijnieruitputting
Candida e.a. schimmelinfecties
Cellulites
Darm-, Lever-, Maag- en Nierklachten
Depressie
Endometriose
Energietekort en vermoeidheid
Galblaasproblemen
Gewrichtsklachten (Reuma Artritis)
Hart- en vaatziekten
Hoge bloeddruk / lage bloeddruk
Huidproblemen
Koolhydraatverslaving
Mannelijke kaalheid
Osteoporose
Overgangsklachten
Spierproblemen
Tandvleesproblemen
Voedingsintoleranties