Skip to main content
Fionasfitlijn_gewichtsverlies

Waarom lukt afvallen niet?

Afvallen kan niet lukken door meerdere hormonale of systemische verstoringen in het lichaam. Het lichaam is zo slim, dat allerlei prioriteringen en beveiligingen zijn ingebouwd.

Enkele problemen die zorgen dat afvallen niet lukt:

  • Werking van de lever
  • Stress (cortisol)
  • Insulineresistentie (blog Wat is insulineresistentie?)
  • Vitamine en mineralen tekorten
  • Schildklierproblemen of schildklierhormoon omzetting problemen (blog Schildklierhormonen)
  • Voedingsinname te laag (kcal per dag)

Afvallen en de werking van de lever.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat dat lever overbelast is door bijv. toxische stoffen of niet goed kan ontgiften door vitamine/minderalen tekorten. Bij afvallen komen vanuit vetcellen gifstoffen vrij en de lever moet het ontgiften wel aankunnen.

Afvallen en de hormonen cortisol en insuline

Als men veel in de actiestand staat (stress of gewoon druk met veel dingen) dan is het mechanisme ingebouwd dat stress-as (hormoon cortisol) voorrang krijgt. Cortisol zorgt voor stijging van het insulinehormoon om bloedsuikerspiegel op peil te houden en veel insuline in het bloed zorgt weer dat vetverbranding niet gaat lukken. Insulineresistentie zorgt voor meer insuline in het bloed wat ook zorgt dat vetverbranding uitstaat.

Afvallen en de werking van de schildklier

De schildklier is een belangrijk orgaan, het regelt namelijk de stofwisseling (het metabolisme). Als de schildklier niet goed werkt en de schildklierhormonen niet voldoende worden aangemaakt, heeft dit effect op het metabolisme. Hormonen zijn tenslotte boodschapper stofjes die processen in werking zetten. Als de schildklier goed werkt, echter de omzetting van het schildklier hormoon T4 (Thyroxine) naar het actieve schildklierhormoon T3 (triiodo thyronine) gaat niet goed, krijg je dezelfde symptomen. Omzettingsprobleem kan o.a. te maken hebben te weinig selenium of progesteron of een niet goedwerkende lever waar de omzetting plaatsvindt.
Een te lage inname van voeding per dag zorgt ook dat de schildklier zich gaat aanpassen. Het gaat vanwege “schaarste” dat ervaren wordt de stofwisseling lager zetten. Ook hier is weer sprake van communicatie in het lichaam, waardoor schildhormonen minder wordt aangemaakt (blog Hoog cholesterol, kouwelijk, depressief/angstig gevoel, extreem vermoeid?)

Wat kan ik doen om af te vallen?

  1. Insulinegevoelig worden door verminderen van suiker in voeding, minder vaak per dag te eten maar wel goede porties, nuchter bewegen en vooral spieren opbouwen.
  2. Schildklierhormoon handje helpen door voedingsstoffen zoals jodium en selenium te hebben in het eetpatroon en voldoende kcal per dag nuttigen (geen streng dieet, minimaal jouw ruststofwisseling hoeveelheid  kcal nuttigen)
  3. Lever goed laten functioneren door goede voedingstoffen zoals; ui, knoflook, broccoli, witlof, vis en cottage cheese werken goed op diverse leverprocessen
  4. Stress omlaag brengen.