Skip to main content
Fionasfitlijn_schildklierprobleem

Wat doet de schildklier?

De schildklier heeft diverse functies, namelijk op gebied van stofwisseling, lichaamstemperatuur, hartslag en emotionele en mentaal reacties. De schildklier is een kwetsbaar en zeef belangrijk orgaan. Het produceert schildklierhormoon T4 oftewel Thyroxine, wat bestaat uit aminozuur Tyrosine met vier jodium elementen. Dit hormoon is inactief en wordt deels opgeslagen en deels gebruikt om er actief hormoon van te maken. Pas wanneer T4 omgezet wordt in T3 (triiodethyronine) door het enzym deiodinase (jodium verwijderend) in de lever, wordt het werkzaam in het lichaam en kan het zijn functie vervullen. Een goedwerkende lever is daarom van groot belang om voldoende actief schildklierhormoon te hebben. Een hormonale disbalans van de schildklierhormonen kan de oorzaak zijn van hoog cholesterol, depressieve of angstige gevoelens, koude handen en voeten, extreme vermoeidheid.

Wat is de functie van dit T4/T3 hormoon?

Wanneer T4 omgezet wordt naar T3 kan het de volgende functies hebben:

  • Versnelt de stofwisseling
  • Verbetert de doorbloeding
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur
  • Stimuleert de groei en ontwikkeling (verhogen groeihormoon)
  • Verhoogt de hartslag
  • Versnelt de spijsvertering
  • Verbetert het mentaal en emotionele welbevinden

Wat is de link schildklier en afvallen?

Schildklierhormoon bepaalt voor een groot deel metabolisme, de ruststofwisseling, wat wil zeggen de hoeveelheid energie die ons lichaam in rust verbruikt voor ademen, hartslag, haargroei, vertering enz. Als deze ruststofwisseling hoger is, is afvallen een stuk makkelijker. Een tekort aan serotonine gaat vaak gepaard met trage schildklier. Vanuit serotonine ontstane depressieve gevoel kan ook eetbuien veroorzaken en ook overgewicht veroorzaken.

Wat kun je doen aan de werking van de schildklier?

Onderzoek waar het probleem ligt (schildklierfunctie zelf of de omzetting d.m.v. bloedtesten)
Ga aan de slag met voeding (vitamine/mineralen) samen met een expert en check vooral het jodium gehalte in het bloed.
Vermijd zoveel mogelijk stress, want stresshormoon pakt hormoon progesteron af wat ook nodig is voor de omzetting van T4 naar T3
Eet voldoende eiwitten i.v.m. de bouwstof (aminozuur) Tyrosine